"Ідеальний сніданок - поради спеціаліста" Среда с Алесей Бывалькевич

Алеся Бывалькевич 13 Февраля 2019 в 19:41


Дехто вважає сніданок неважливим у раціоні людини, дехто, навпаки, вважає сніданок найголовнішим з усіх прийомів їжі. Яка ж його справжня роль?

Сніданок - це найголовніший прийом їжі у денному раціоні людини, тому що саме з нього починається цілий день. Він повинен складатися з двох частин - перша частина - це склянка води. Тобто, десь через 5-20 хвилин після того, як ви прокинулися, ви випиваєте склянку питної води. Не кип'яченої, не з лимоном. У більшості людей підвищена кислотність шлунку, тому коли людина випиває з ранку воду з лимоном ( а у лимоні багато органічних кислот), кислотність у шлунку підвищується і таки забави можуть призвести до загострення гастриту, печії та іншого. Тож повертаємося до нашої склянки води. Вона не повинна бути ані холодна, ані гаряча, тому що усе в нашому організмі засвоюється при температурі нашого тіла і якщо їжа буде гаряча або холодна, організму доведеться витратити сили на доведення її до потрібної температури.

Час другого сніданку ( другої частини) наступає через 30-45 хвилин після прокидання.

З чого він має складатися?

Оптимально, щоб це була хоча б одна тепла страва. Це не кава, чай чи какао. Мається на увазі саме страва, а не напій: омлет, сирники чи млинці.За п'ять хвилин ви легко можете зробити собі омлет - збийте декілька яєць, додайте зелень, натріть зверху твердого сир у ось, ваш теплий сніданок готовий!

Мені часто кажуть, що приготування сніданку займає дуже багато часу, але я з впевненістю можу сказати, що це не так. Причина таких відмазок, на диво, проста -  це звичайна лінь. І якщо ви лінуєтеся приготувати собі сніданок з самого ранку, то зробіть це заздалегідь. З вечора приготуйте собі тоненькі млинці і поставте їх під кришкою до холодильника, а вранці всередину додайте будь-який сир, який ви також приготували з вечора, складіть квадратиком та розігрійте на пательні. Це і швидко, і смачно. Головне, що треба пам'ятати - порція повинна бути невеликою. Це, наприклад, омлет з одного яйця, один млинець з начинкою, один сирник + смузі чи фреш. Це легко може бути порція вашої улюбленої каші.

Навіть з практики можу сказати, що всі мої пацієнти, навіть дуже вагомі у суспільстві люди, яких я залучала до сніданків зараз знаходять на них час навіть у відрядженні. Часи, коли сніданок = тільки кава, на щастя, пройшли. 

Що не варто їсти на сніданок?

Не варто не їсти сніданок на сніданок, ось як я скажу. Але якщо говорити серйозно, то на сніданок краще обійтися без важких страв, типу картоплі та стейку. Не рекомендую їсти субпродукти, м'ясні продукти, окремо свіжі овочі або фрукти ( ви можете зміксувати їх з чимось, наприклад, у салаті “Цезарь”). Банани не можна їсти на порожній шлунок, тому що він містить багато цукрів, що стимулює роботу підшлункової залози. Вона почне виробляти ферменти і запустить травлення, але фактично їжі для перетравлення немає. Звичайно, ви можете їсти банани вранці, але тільки після того, як з”їли теплу страву.

Рецепти для ідеального сніданку від Алесі Бивалькевіч:

  1. Омлет з овочами

На пательні тушкуємо будь-які овочі, які вам подобаються ( я, наприклад, люблю брати овочеві суміші). Суміш тушкуємо 5 хвилин з томатною пастою ( не кетчупом!!), потім заливаємо збитими яйцями з молоком. Додайте тертий твердий сир і ваш сніданок готовий!

2. Паста зі смаженими грибами

Відварюємо макарони з твердих сортів пшениці, до них додаємо соус зі сметани, соєвого соусу та нарізаної зелені. Додаємо смажені на оливкової олії гриби (обсмажити їх можна поки варяться макарони) та нарізаний маленькими кубиками плавлений сир. Додаємо зелені ( руколу, наприклад). Смачного!

3. Солоні сирники

Змішуємо сир, яйце та муку. Додаємо дрібно нарізані кубики плавленого сиру, тертий твердий сир та зелень. Суміш має бути клейкою та легко ліпитися. Трішки обвалюємо їх у муці перш ніж викласти на пательню. Смажимо на оливковій олії та насолоджуємося!

 

Алеся Бывалькевич, из цикла “Среда с Алесей Бывалькевич” 

comments powered by Disqus
Календарь событий

Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Вс
Социальные сети